Mitt namn är Jane Jarefors och jag bor, tillsammans med min man Gilbert, i Häljesund Mattmar. En mycket vacker liten by belägen vid Storsjöns strand, lika långt till Åre som till Östersund.
Vi har Storsjön och nästan hela Jämtländska fjällvärden som utsikt från köksfönstret. Vi har stora öppna gräs- resp snöytor att springa på för hundarna, och skogen med massor av skogsbilvägar att cykla/sparka efter, alldeles inpå knuten. En helt underbar miljö att leva i både för två och fyrbenta. Den enda nackdelen är de långa avstånden……. men det är det värt!!!
Är man norrlänning så är man!

Vy från köksfönstret

 

Mitt stora intresse sedan barnsben har varit hundar i allmänhet och sedan 1966 cockerspaniel i synnerhet. Jag köpte 13 år gammal min första hund – en lemonroan cockerspanielhane från Ripfjällets kennel. Jesper blev tyvärr endast 5 år gammal men han hann utsättas för många trimningsförsök och diverse olika varianter av träning. Resultaten ska nog inte nämnas här…….

Intresset för cocker var nu ordentligt väckt och jag letade efter en ny hund som denna gång skulle vara en tik. Färgen skulle absolut vara orangeroan och snygg skulle hon vara för nu var det en utställningskarriär som hägrade. Jag hittade min önskehund hos Maj Asplund, kennel Mayday. Hennes namn var Mayday Windfield, en mycket trevlig och snygg hund men handlern var inte precis den bästa så meriterna uteblev trots tålmodig hjälp och mycket stöd från uppfödaren. I samma veva som Silva kom till mig träffade jag också min man Gilbert.
Vi gifte oss, fick barn och flyttade ett par gånger. Under några år gick hunderiet på sparlåga även om Silva och en flatcoatedretriever vid namn Pigge ingick som hedersmedlemmar i familjen. Vår dotter Anna sa en gång: ”I vår familj hade man haft det bättre om man blivit född som hund”.

Jane mrd Laura & lilla Jessie

1981 var det dags igen – Vi köpte vår första avelstik från Maud Elmin Olsson, kennel Tomboys. Tomboys Royal Jubilee ”Jessie” fick några CK:n på utställning och 1984 föddes hennes första kull. Flera Tomboys-hundar har sedan funnits på Häljans kennel under 80- och början av 90 talet. Läs om dem på sidan ”Hundar vi haft tidigare”. Tack Maud och Olle för den gästfrihet ni visat oss och alla erfarenheter ni delat med er av.

1985 ansökte jag om mitt kennelnamn som blev godkänt på första försöket. Häljans är naturligtvis en produkt av Häljesund där vi bor. Vi ville ha ett kort kennelnamn som man kunde kombinera med korta enkla hundnamn. Jag tycker än idag att det är näst intill ett dagsverke att fylla i alla långa krångliga hundnamn på alla anmälningsblanketter och liknande.

Jane packar upp efter att ha hämtat hem juvelen Douglas från Arlanda/England

1991 köpte vi med Marie Loré och Boel Edholms hjälp Courtmaster Sheer Magic från Mr och Mrs Doug Telford. Tack för hjälpen Boel och Marie! ”Douglas” samägdes tillsammans med Kerstin Englund, kennel Guldkusten. En relativt liten blå hane med massor av energi och ett helt underbart temperament. Där vilade minsann inga ledsamheter. Häljans Marion fick tillsammans med Douglas två kullar fina valpar, däribland SU(U)CH Häljans Sondra och SU(u)CH NUCH Häljans Urjo. Nu har vi fått tillbaka Douglas/Marions linjer, genom kombinationen ”Emil” och ”Turid”, vilket är jättekul! Det var kennelns historia – läs gärna om nutiden på andra sidor.
Tack för besöket och varmt välkommen tillbaka!

Jane